vukanovici

 kontakt:    zorislav76@yahoo.de

Ako zelite da  vase slike ili video budu ovdje kontaktirajte me na e-mail:  zorislav76@yahoo.de

SVE ZA BOGA I VJERU

Vukanjci su oduvijek cinili sve za Boga i Vjeru,pa tako cine i dan danas.Cesto puta se znalo Vukanjcima predbacivati kako su previse udaljeni od Kaknja evo i ovaj clanak iz GLASNIKA SRCA ISUSOVA I MARIJINA IZ 1977 GODINE po milijuniti put u povijesti otkriva zasto su se Vukanjci nastanili ALI tek po DRUGI PUT tako daleko od Kaknja.Za one koji ne znaju Vukanovici i Vukanjci su nekad davno bili smjesteni skoro pa u samom sredistu Kaknja.Da bi sacuvali svoj identitet svoju Vjeru svog Boga odlucili su radje preseliti u planinu medju vukove nego izgubiti sve ono sto su oduvijek bili .I eto uz Bozju pomoc i pomoc Svetog Ante Vukanjci i Vukanovici i dan danas postoje "daleko u planini" sa svojim Bogom i svojom Crkvom.Evo jednog clanka o tome kako se gradila druga danasnja Crkva u Vukanovicima (a mozda ih je bilo i vise imal neko da zna ??? )Clanak je originalan preskeniran iz Glasnika Srca Isusova i Marijina izdatog 1977 godine.Jedino mi nije jasno zasto pise u njemu da su cigle nosene na rukama kad su kamioni dovozili ciglu u Vukanovice jer je tad put postojao, doduse onaj sto je nekad isao preko Kraljeve Sutjesk,Ratnja i Lipnice.Vec nakon sto su Vukanjci napravili Crkvu odmah su poceli graditi i drugu cestu koja je Vukanovice priblizila Kaknju na samo 12 kilometara hvala Bogu nakon rata su ga uspjeli i asfaltirat pa nam vise netrebaju opanci kad idemo u grad Sve da su Vukanovici i na mjesecu Vukanjci ih opet vole ali kako kaze jedan dio iz pjesme koju sam ja napisao - Otiso sam ja iz sela svoga al je dusa ostala u njemu  itd..itd.. Sve vas pozdravlja Vas ZOKA (posto ja vis ene koristim facebook sve slike mozete tamo objavit bez problema ;) )

 1vukanovici2vukanovici3vukanovici

 JOS MALO SLICICA

 OVAKO JE NEKADA IZGLEDALA NASA CRKVA

1ZOKAPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket

 

Photobucket

 

POSTO JA VISE NE KORISTIM FACEBOOK SVE SLIKE MOZETE TAMO OBJAVIT DA ME NE PITATE

SVE VAS POZDRAVLJA ZOKA  I POZIVA DA PONEKAD SVRATITE NA RADIO VUKANOVICI

 http://vukanovici.listen2myradio.com/

 

                              IZVORNA  GRUPA IZVORNI KORIJENI

 Evo napokon se i to dogodilo  da netko iz Vukanovica snimi cd izvone muzike.Bozo Tunjic iz Vukanovica cijeli je svoj zivot sanjao kako ce jednog dana snimit cd i napokon je svoj san ostvario.CD Izvorne grupe Izvorni Korijeni je vec snimljen i za par dana ce se nac u prodaji.Sve kajde i pjesme na ovom cd-u je osmislio i napisao Bozo Tunjic iz Vukanovica.Sesta pjesma "zivim za casu" dobila je par savjeta od moje malenkosti i potpisanaje mojim imenom,zahvaljujem izvornim korijenima na tome.U grupi Izvorni Korijeni pjevaju Bozo Tunjic iz Vukanovica i Ivica Simic iz Osove  "Vukanjac i Osovljan" Violinu svira Kruno Corluka a sargije Ivan Erceg i Drazen Erceg.Izvornim korijenima zelimo dosta dobrih pjesama i zadovoljnih slusatelja

IZVORNI KORIJENI

 

(NE)Pitka voda

 Oduvijek smo smatrali da su nase vode najzdravije i najbolje za pice.Evo malo podataka koje sam posteno ukro sa interneta :) haha

Zbog izražene kontaminacije koliformnim bakterijama (E.colli) za piće nije ispravna voda u lokalnom vodovodu Tešići u Vukanovićima. Za piće je ispravna voda u lokalnom vodovodu Avdanica u Vukanovićima. 

Nadam se da su nase ostale vode ispravne za pice ako neko i dobije proljev uvijek kapusvare bit ce Samo nemojte kapusvaru zamijeniti za zaru pa da od muke placete u svome ambaru hahhah ;) Pozdrav svima od Zoke

 

Rezultati kontrole higijenske ispravnosti vode na teritoriji općine Kakanj

Rezultati kontrole higijenske ispravnosti vode na teritoriji općine Kakanj

Zbog sve učestalijih slučajeva pojave enterokolitisa (bolest crijeva praćena jakim proljevom - podaci sa interneta), Odsjek za inspekcijske poslove Općine Kakanj, u saradnji sa Javnom ustanovom Dom zdravlja sa poliklinikom Kakanj, vrši pojačan nadzor nad prodajom voća i povrća u Kaknju, a vršena je i provjera higijenske ispravnosti vode u  vodovodima. Objavljujemo rezultate provjere higijenske ispravnosti vode u Kaknju:

Gradski vodovod

JP „Vodokom“ Kakanj dostavilo je Odsjeku za inspekcije rezultate laboratorijske analize vode iz gradskog vodovoda. U analizi koju je vršio Kantonalni zavod za javno zdravstvo Zenica utvrđeno je da uzorak ima zadovoljavajuće osnovne i indikatorske parametre.

MZ Bičer

 Voda javne česme „Vodica“ u Bičeru nije zdravstveno ispravna za piće zbog prisustva bakterija. Ispravna je voda u lokalnom vodovodu Marozi u Slijevnicama.

 MZ Donji Kakanj

 Voda lokalnog vodovoda Groce nije zdravstveno ispravna za piće zbog kontaminacije bakterijama (E.colli). Voda u lokalnom vodovodu Jezero u Tičićima je zdravstveno ispravna za piće.

 MZ Slapnica

 Zbog izražene kontaminacije bakterijama (E.colli) za piće nije ispravna voda lokalnih vodovoda Rano selo u Donjoj Slapnici, Kalin u Slapnoj Gori i Halilovci u Gornjoj Slapnici.

 MZ Tršće

 Zbog izražene kontaminacije bakterijama (E.colli) za piće nije ispravna voda lokalnih vodovoda Žilina bara u Ivnici, Sedra u Tršću i Gaj u Tabacima;

 MZ Zgošća

 Voda lokalnog vodovoda Devetaci nije zdravstveno ispravna za piće zbog nedozvoljenog prisustva bakterija i povećanog stepena mutnoće u uzorku. Voda u lokalnom vodovodu u Alagičima i Crnču je zdravstveno ispravna za piće.

 MZ Krševac

 Voda u lokalnom vodovodu Stanivoda u Varalićima nije zdravstveno ispravna za piće zbog izražene kontaminacije koliformnim bakterijama (E.colli).

Zdravstveno ispravna voda za piće je u lokalnim vodovima Studenac u Krševcu, Grkljanski potok u Podborju, Lastavica u Turalićima i Lastavica u Hodžićima.

 MZ Brnjic

Zbog izražene kontaminacije koliformnim bakterijama (E.colli) za piće nije ispravna voda u lokalnim vodovodima Dobra voda u Brnjicu i Lučka u Jarevicama. Ispravna je voda u vodovodima Zelenika u Pedićima i Osoje u Bašićima.

 MZ Starposle

 Voda u lokalnom vodovodu Doline u Slivnju nije zdravstveno ispravna. Za piće je ispravna voda iz vodovoda Bara u Gornjim Starposlama i Studenac u Hrastovcu.

 MZ Termoelektrana

 Zbog izražene kontaminacije bakterijama i blago povećane koncentracije azotnih materija za piće nije zdravstveno ispravna voda iz lokalnog vodovoda Sopot u Potocima. Za piće je ispravna voda iz vodovoda Podvrana u Donjem Banjevcu, Tegra u Kujavču i Kračevi u Koprivnici.

 MZ Papratnica

 Zbog izražene kontaminacije bakterijama (E.colli) za piće nije zdravstveno ispravna voda u lokalnim vodovodima Lisina u Gornjoj Papratnici i Lisina u Javoru. Za piće je ispravna voda u vodovodu Buljukovac u Donjoj Papratnici.

 MZ Brnj

 Voda u lokalnim vodovodima Jasike u Brnju i Škoranj u Barama nije zdravstveno ispravna za piće zbog izražene kontamninacije bakterijama. Za piće je ispravna voda u bunaru Viktora Grgića u Trešnjama.

 MZ Bijele Vode

 Zbog izražene kontaminacije koliformnim bakterijama (E.colli) za piće nije ispravna voda u lokalnim vodovodima Kičeva u Bijelim Vodama, Orašće u Hausovićima, Jezero u Kučićima, Drijen u Kamenu i Velika Voda u Gornjem Banjevcu.

 MZ Čatići

 Voda iz česme Studenac u Čatićima nije ispravna za piće zbog izražene kontaminacije bakterijama (E.colli). Za piće je ispravna voda u lokalnom vodovodu Pašanova voda u Usijelu.

 MZ Seoce

 Zbog izražene kontaminacije koliformnim bakterijama (E.colli) i povećane koncentracije azotnih materija za piće nije ispravna voda u lokalnom vodovodu Vrutak u Lukovom Brdu. Za piće je ispravna voda javne česme Rakovi u Seocu.

 MZ Brežani

 Zbog izražene kontaminacije koliformnim bakterijama (E.colli) i povećanog stepena mutnoće za piće nije ispravna voda u lokalnom vodovodu  Rica u Bištranima.

MZ Dumanac

 Zbog izražene kontaminacije koliformnim bakterijama (E.colli) za piće nije ispravna voda u lokalnom vodovodu  Tamnik u Desetniku.

Za piće je ispravna voda u lokalnom vodovodu Ramina česma u Desetniku.

 MZ Haljinići

 Zbog izražene kontaminacije koliformnim bakterijama (E.colli) za piće nije ispravna voda javne česme Izvor na Bistriku.

 MZ Mramor

Zbog izražene kontaminacije koliformnim bakterijama (E.colli) za piće nije ispravna voda lokalnog vodovoda Lozišće u Ribnici.

Za piće je ispravna voda u lokalnom vodovodu Šipra u Mramoru i Bare na Subotinju.

 MZ Vukanovići

Zbog izražene kontaminacije koliformnim bakterijama (E.colli) za piće nije ispravna voda u lokalnom vodovodu Tešići u Vukanovićima. Za piće je ispravna voda u lokalnom vodovodu Avdanica u Vukanovićima.

 MZ Poljani

 Zbog izražene kontaminacije koliformnim bakterijama (E.colli)  i povećane koncentracije azotnih materija za piće nije ispravna voda u lokalnim vodovodima Veliko Do u Poljanima i Ključ u Lučićima. Za piće je ispravna voda u lokalnom vodovodu Ključ u Papratnom.

 MZ Veliki Trnovci

 Zbog izražene kontaminacije koliformnim bakterijama (E.colli)   za piće nije ispravna voda u lokalnim vodovodima Bukovik u Velikim Trnovcima i Bijele Vode u Pavlovićima.

 MZ Ričica

 Zbog izražene kontaminacije koliformnim bakterijama (E.colli)   za piće nije ispravna voda u lokalnim vodovodima Megara u Bjeloševićima, Žitelj u Živaljima, Megara u Škomnićima i Kaparovići u Kaparovićima.

 

U slučajevima gdje je utvrđeno da voda nije zdravstveno ispravna vodu ne bi trebalo koristiti za piće bez prethodnog prečišćavanja i dezinfekcije hlornim preparatima. Od predsjednika savjeta mjesnih zajednica zatraženo je da obavezno stave obavijest da voda nije za piće u mjestima gdje je to utvrđeno, te da se izvrši dezinfekcija vode i eventualna sanacija objekata. U tu svrhu JU Dom zdravlja sa poliklinikom Kakanj ponudila je pomoć. Kontrolu izvršenja mjera koje su zatražene od mjesnih zajednica vrši općinski sanitarni inspektor. Zabrana korištenja vode za piće u mjestima gdje je utvrđena higijenska neispravnost ostaje na snazi dok se ne provedu zatražene mjere čišćenja tj. dok nova analiza ispravnosti vode koja će se vršiti nakon provođenja mjera čišćenja ne pokaže dobre rezultate.

 Preuzeto sa  kakanj.com

Nogometni dragulj  naseg kraja Ljuban Crepulja iz Ratnja presao u Dinamo

 Da vam u kratko predstavim mladu nadu iz naseg kraja.

Ljuban Crepulja rodjen u Capljini ali silom prilika.Roditelji (otac Micara) za vrijeme rata sele iz svog Ratnja u Capljinu gdje se radja novi dragulj Hrvatskog nogometa.Svoje djecacke snove o nogometasu Ljuban "role"zapocinje kao izbjeglica u Drvaru sutajuci loptu od jutra do mraka.Ljuban se od lopte  nije odvajao ni kad spava"fudbal" je obavezno bio pored njegovog kreveta.Kad bi ugledao nekog od prijatelja prva rijec bi mu bila hocemol "lopte"Da se radi o velikom talentu mogu i sam posvjedocit jer sam imao priliku gledati njegove prve nogometne  driblinge.Cim se okupi ekipa da razbace jednu utakmicu odmah podje otimacina za LJubana.Svi su ga zeljeli u svojoj ekipi sto zbog kvalitete sto zbog stida da se nebi nasao u protivnickoj ekipi pa da im protura loptu kroz noge sto je bila njegova specijalnost.Ekipe koje su igrale za nekoliko gajbi piva koje su poslije svi skupa popili samo su u cudu gledali kako tad mali klinac rastura pet puta starije od sebe.Ali eto nastavicemo malo ubrzanije da mi nebi nestalo struje jer pocinje grmit haha.Ipak Ljuban prve profesionalne korake ostvaruje u Segesti odigravsi mnoge utakmice u kojima je cesto proglasavan za najboljeg igraca.Svojim radom i zalaganjem prelazi u Lokomotivu. Nije mu trebalo puno da ga primjete dinamovi strucnjaci i da ga dovedu u svoje redove i eto tako Ljuban dodje do mog omiljenog kluba u kojem ce nadam se ostvariti svoj san i dobar rezultat.Sretno  "role"

 

Crepulja Ljuban

  Klub:DINAMO U19     
  Godina rođenja:

1993 (dob: 18)

  Mjesto rođenja:

Čapljina, BIH  

  Nacionalnost:

Hrvatska  

  Pozicija:

Vezni  

  Visina (cm):

175  

2009-10  

Segesta                           2       16           0

     
 

16           0

 
 
                   
 


    Vezni  
      Glavna pozicija:
      -  
      Ostale pozicije:
      -
 
2011-12 19.8.2011 Lokomotiva U19 > Dinamo U19  
2010-11 2.8.2010 Segesta > Lokomotiva U19  
2009-10 1.9.2009 Segesta U19 > Segesta  
 
 
 

NIKO TOMIC POZIVA SVE VUKANJCE I VUKANJKE NA MLADU MISU

Mladomisnik Niko Tomic iz Vukanovica poziva sve Vukanjce i Vukanjke na Mladu Misu koja ce se odrzati u Vukanovicima 24.07.2011 .Tesko je znati adrese svih raseljenih Vukanjaca pa  je nemoguce svima uruciti pozivnice,zato sam zamoljen da  vam ovako prenesem poziv naseg mladomisnika Nike da se odazovete i uljepsate ovaj svecani trenutak.Naravno i svi ostali su dobro dosli .Dragi nas Niko neka ti Bog pomogne da ustrajes u svom svecenickom pozivu .

Festa za obnovu Slapnicke kapele

Slapnicani pozivaju sve ljude dobre volje da im se pridruze na slapnickoj  festi  koja ce se odrzati u subotu  15.01. 2011 u Svicarskoj Susret ce zapocet  Sv.Misom  u 14 sati koja ce se odrzati u Katholische Kirche St-Anna  Menziken, te zabavom u Pfarreiheimu (odma pored crkve)sala za festu bit ce otvorena vec od 16 sati .Gosti ce biti  izvorna grupa Braca Stojcic uz pratnju Perice i Vjeke Bit ce tu i narodnjaci ,te folklorna skupina iz Lapca HR. koja ce pjevati izvorne  starinske pjesme.Sav prihod ide za izgradnju kapelice na Slapnici.Svi ste dobrodosli Hvala. Vas DJ Zoka vam zeli veselu i uspjesnu festu

SRETAN BOŽIĆ I NOVA GODINA SVIM POSJETITELJIMA STRANICE I RADIJA VUKANOVIĆI

Ako je neko zainteresiran za kupnju svinja na podrucju Rijeke neka kontaktira LUJU na tel 0551644838 ili mob 0917243904

Njemacka kvaliteta u Hrvatskim rukama

 

PLAST CENTAR d.o.o.

Sveti Filip i Jakov proizvodnja i ugradnja ALU i PVC stolarije

PLAST CENTAR d.o.o. je društvo specijalizirano za proizvodnju i ugradnju PVC stolarije.

PLAST CENTAR d.o.o. vlastitom proizvodnjom i dugogodišnjim iskustvom svih zaposlenika,
garantira izuzetno kvalitetnu uslugu. Proizvodni pogon PLAST CENTRA nalazi se u Svetom Filipu I Jakovu (Na Moru) PLAST CENTAR nudi vrhunski proizvod po veoma prihvatljivoj cijeni!
Naši proizvodi su izrađeni od najkvalitetnijih NJEMAČKIH materijala,
jedinstvenog su dizajna i odličnih toplinsko i zvučno-izolacijskih svojstava.
              
                Neke od naših prednosti su:
  : vrhunska kvaliteta uz veoma prihvatljive cijene;
  : višegodišnja garancija na naše proizvode
  : profesionalni pristup poslu, te zagarantirana isporuka i montaža stolarije
     unaprijed u dogovorenom vremenskom periodu.
 

Prve zimske poteskoce 15.12.2009

Licka zima je i ove godine pokazala svoju nepredvidivu cud.Snijeg koji je padao nekoliko sati obustavio je sav promet.svi pravci sjeve-jug  jug-sjever bili su zatvoreni.U koloni automobila i kamiona koji su cekali da se prociste nanosi snijega cekalo se nekoliko sati .Visina snijega nije toliki problem za prohodnost on se krece od 30 do 50 cm ali poteskoce zadaju jaki vjetrovi po planinskim prevojima po kojim je lika poznata.Photobucket
Photobucket
Photobucket

 

Dani kruha u Vukanovicima

Dani kruha su se počeli tradicionalno obilježavati u Vukanovićima takoje bilo i ove godine.Djeca iz naseg sela su izlozila kruh ikolače kako bi ih zupnik Predrag Sojčević blagoslovio  .Djeci je upriličena i sportska zabava gdje su se natjecali u raznim igrama od neizbježnog nogometa do trčanja sa jajetom u žlici, biloje tu i drugih igara koje ćete prepoznat na slikama.Nakon sportske zabave  svi su zajedno uzivali u kolačima i ostaloj pripremljenoj hrani  koju su pripremili za obilježavanje dana kruha Vise slika pogledajte u galeriji slika (dani kruha)Photobucket
Photobucket
Photobucket

Blagdan Svih svetih-Vukanovici 01.11.2009

Blagdan Svih Svetih i ove godine obilježen je na dostojanstven način. Vukanjci rasuti diljem svijeta došli su odati počast na grobove svojim najmilijima. Molitva, cvijeće i svijeće na grobovima jasan su znak da naši pokojni vječno žive u našim srcima. Prije i poslije Sv. Mise koju je predvodio župnik Predrag Stojčević, Vukanjci su vodili razgovore i slikali se za uspomenu. Neke od tih slika sam i ja dobio kako bi ih mogao postaviti na našu stranicu. Između ostaloga, tu je i par slika starih stećaka o kojima ni ja ne znam puno više od vas. Često se zapitam tko li je imao toliko poštovanje Vukanjaca da mu se donesu ovoliki komadi stijene, jer u blizini nema nijedan kamenolom da bi se to moglo tu naći. Kako god bilo, bio je to netko sa velikim zaslugama, pa neka počiva u miru božjem on i svi pokojni koji su sahranjeni u vukanjskom groblju.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Prijateljstvo nema cijenu

Oduvijek je bilo dobro imati pravog prijateljai zato sad Josip Madzar trazi svog prijatelja Boru Jakovica (Lovnickinog) kojeg dugo nije vidio i moli njega ili nekog ko poznaje Boru da mu javi njegov broj ili e-mail.

Josipov  broj je 0919099556 ili e-mail  jmadjar81@gmail.com

Ako pratite upute nikad necete napravit istu pogresku  sretnoo!!

Dobro pripazite na prekrsaje u prometu nekad je to puno teze nego sto se cini.Photobucket

Vukanjci imaju jos jedno mjesto za molitvu i zabavu

Osmog kolovoza u Sosici je odrzana Sveta Misa u novosagradenoj kapelici.Svetu Misu i blagoslov kapelice predvodio je Kardinal Vinko Puljic.U Sosicu na zavjet i posvetu kapelice pristigli su hodocasnici iz svih krajeva.Bilo je tu i nasih Vukanjaca koji zive po hercegovini i Hrvatskoj a gotovo da nije bilo sela iz okolice kaknja iz kojeg neko nije bio nazocan tom dogadaju.Neki su dosli iz nama prijateljskog sela Lovnice kod Zepca.Voda puta lovnicanima  bio je Jerko Tadic pjevac iz grupe Mladi Becari.Oni su doSosice dosli starom cestom preko Zavidovica i Ponijera a vratili su se preko Kaknja.Nasa planina im se svidjela pa su obecali i sljedece godine ponovo doc u nasu planinu na Svet Misu i festu.Da mnostvo hodocasnika nebi bilo gladno i zedno pobrinula se vojska koja je u svoja tri satora dijelila pice i vojnicki grah.Nadamo se da ce se to dogodine zamijeniti janjcima i odojcima koji bi bolje prijali na planinskoj vodi i zraku.Naravno da sve to nije moglo proci bez izvorne pjesme kola i sargije.Ovim putem pozivam sve vas koji imate slika iz sosice da mi ih posaljete na e-mail zorislav76@yahoo.de Zahvaljujem i Miji Brkicu koji mi je poslao par svojih slika koje mozete pogledati na starnici vukanovica u rubrici vase slikePhotobucket

08 Kolovoza blagoslov kapele u Sosici

08.08.2009 GODINE U NASOJ PLANINI TOCNIJE U SOSICI BITI CE BLAGOSLOV KAPELE.AKO SVE BUDE TEKLO PO PLANU KAKO JE VEC DOGOVORENO MISU I BLAGOSLOV KAPELE PREDVODIT CE KARDINAL VINKO PULJIC.NADAM SE DA CE VELIKI BROJ NASIH VUKANJACA BITI U NASOJ SOSICI GDJE DOSTA VUKANJACA IMA VIKENDICE.TOG ISTOG DANA U NASIM VUKANOVICIMA JE I SVADBA PA CE VJEROJATNO VECI BROJ VUKANJACA DOCI U NASE SELO I POSJETITI NASU SOSICU
Photobucket

Kisne nevolje

Ovih dana kisa neumoljivo pada na kakanjskom podrucju,sto zadaje poteskoce u prometu.Najgore su situacije na lokalnim putevima gdje su bujice odnijele dijelove cesta.Zbog bujica i odrona do daljnjeg je zatvoren obilazni put Gornji Banjevac-Trsce,koji je napravljen zbog radova na mostu u Skenderovicima.
Photobucket Photobucket

SLOBODNA RADNA MJESTA

BOSILJKO FILIPOVIC TRAZI GRADEVINSKE RADNIKE ZA RAD U RIJECI.ZIDARI ,TESARI I POMOCNI RADNICI JAVITE SE I RASPITAJTE O UVJETIMA VEZANIM ZA POSAO TELEFON 098449877

Sveti Anto u Vukanovicima najposjeceniji nakon rata

Blagdan Svetog Ante u Vukanovicima ove 2009 godine bio je najposjeceniji od zavrsetka rata.Skupio se narod iz svih nasih kakanjskih sela u kojima ljudi zive.Bilo je i onih koji su doputovali iz zapadnih zemalja kako bi obavili zavjet Svetom Anti.Svake godine je sve vise naroda koji se ponovo vraca u Vukanovice na zavjet.Ove godine je Crkva u Vukanovicima bila pretijesna za sav narod pa je Misa odrzana ispred Crkve.Ova slika me je podsjetila na predratne dane kad nije bilo sela i mjesta u blizini Kaknja iz kojeg ljudi nisu dolazili u Vukanovice.Ove je godine i deseterome djece biskup Pero Sudar podijelio sakramenat svete krizme.Slavlje u Vukanovicima dodatno su uljepsali izvorni pjevaci Dva jarana.Taj dogadaj je bio prenosen direktno putem Radio Vukanovica tako da su ljubitelji izvorne glazbe mogli da uzivaju,pogotovo vukanjci koji nisu bili u Vukanovicima.Ovom prilikom se zahvaljujem Draganu Tunjicu koji je ustupio svoj Internet i racunalo i pomogo u realizaciji ovog dogadaja.
PhotobucketPhotobucket

Vodeni krevet made in Kakanj

Evo kako se u Bosni pokusava razvit bisnis.Netko je cuo da je unosan posao i da se dobro moze zaradit na vodenim krevetima.Ovo je primjerprve serije koja se proizvodi u Bosni tocnije u Kaknju.Na zalost na slici nema inovatora ovog kreveta cije testiranje upravo gledate.Nije ni cudo da on nije tu jer tek je podne biti ce on tu navecer.Kazu da je prava uzivancija lezati na njemu pogotovo ljeti kad vas voda rashladuje.Za sad se ne zna kako ce to funkcionirat u zimskom periodu.Nemamo sumnje da ce mastoviti kaknjci i za zimu naci adekvatno rijesenje.Vlasnik N.N. daje garnciju na svoj proizvod a svi zainteresirani mogu ga isprobati na licu mjesta u rijeci Zgosci.
Photobucket Photobucket

Tisucu a vrijedilo je i vise

 Nadoh ovaj novac i ponesose me emocije.Pode se prisjecat tih dana kad je ova novcanica nesto vrijedila.Oni malo stariji od mene jos ce se bolje sjetit sta se je sve moglo kupit za ovu novcanicu.Neki ce reci ma pusti ta vremena ali ja ne mogu meni odmah navru sjecanja.Sjetim se tih stari vremena kad su nam djedovi davali koji dinar poslije predujma ili nase bake poslije mirovine.Pa ona para bude u onom dzepicu od pregace gdje se znala zadjet koja banka za lemuzne .A onaj slasticar nedjeljom donese donese svoje secerke i ciglei, kaze nemoj se sjetit ma nemogu da se ne sjetim.Pa eto i vi se malo prisjetite koliko ste uglja morali nafiljati za ovu curu

Photobucket

Od 27.svibnja zabrana prometa Kakanj-Trsce

Od 27.svibnja pa sve do zavrsetka radova na mostu u Skenderovicima zabranjen je promet na relaciji Kakanj-Trsce.Obilazak je Kakanj-Gornji Banjevac-Trsce.Svi koji mislite putovati u Vukanovice za Sv.Antu morate putovati tom obilaznicom jer je taj most na pravcu Vukanovici-Kakanj

Riba od 95 kilograma

OVO NIJE jedna od onih tipičnih ribičkih priča u kojima ponosni lovci rukama pokazuju kolika je bila žrtva koju su ulovili, već vukovarski ribiči imaju dokaz u fotografijama ogromnog soma upecanog u četvrtak ujutro.

Ponosni ribiči su članovi Braniteljske zadruge Deverika iz Vukovara, a njihova lovina je teška čak 95 kilograma i duga 2,4 metra. Darovat će ga Domu za stare i nemoćne na Mitnici, a tu akciju poklanjanja kapitalaca najstarijima ova zadruga pokrenula je prošle godine.

Prošle godine ulovili soma od 60 kilograma

Prošle godine je ulov bio poprilično tanji nego ove i težio je 60 kilograma, a bojimo se i pomisliti koliki će kapitalac biti sljedeće godine. Som je bio toliko težak da su ga zadrugari do Doma za starije i nemoćne morali dovesti pomoću viličara.

 

Divlja svinja napala staricu kod Gracaca

Photobucket

PODIVLJALI vepar rano jutros napao je staricu na cesti u mjestu Grbići pored Gračaca te ju je pritom srušio na tlo u ugrizao za rame.

"Baka je čuvala stoku i odjednom je prema njoj krenuo vepar. Starica je počela vikati na njega i branila je stoku od vepra, te je čak i bacila štap prema njemu, no životinja nije odustajala pa ju je na kraju oborio na pod i ugrizao", ispričao je  Zoran V., lovozakupnik lovišta kod mjesta Srb.

Dodao je kako se napad vepra dogodio nešto iza sedam sati jutros te kako vepar nakon napada na staricu nije pobjegao, već je bez straha od ljudi i dalje bjesnio po cesti. Na mjesto događaja ubrzo je stigla policija koja je životinju usmrtila s deset hitaca iz automatske puške Kalašnjikov. 

Za Sv.Antu 13.06. Dva Jarana Gostuju u Vukanovicima

Oduvijek se hodocastilo u Vukanovice za svetog Antu pa ce  tako biti i ove godine.Sveti Anto je jedan od najomiljnijih svetaca u narodu pa tako i medu Vukanjcima.Svi vi koji se spremate na zavjet Svetom Anti,nezaboravite Svete Mise su u 08h bolesnicka i u 11 sati misa za sve hodocasnike.Kao i obicno nakon Svete Mise i procesije slijedi festa u Vukanovicima.Ove godine gostovat ce izvorna grupa Dva Jarana pa svi koji vole i kojima bude tog dana do slavlja moci ce da  uzivaju.Nadam se da nece nedostajati pica i gostoljubivosti Vukanjaca a sigurno sam uvjeren da ce vase zavjetne molitve sv,Anti biti uslisane.Dobro dosli

 Photobucket

Uskoro  za Vukanovice preko Banjevca

PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket
Zbog renoviranja mosta u Skenderovicima u Vukanovice ce se morati putovat preko Banjevca.Biti ce to pravi pakao jer ce se vrijeme putovanja povecati za duplo.Zabiljezili smo aktuelne radove u Trscu. Izvrseno je nasipanje puta Trsce-Banjevac koji ce se koristiti kao alternativni pravac u vrijeme radova na izgradnji mosta Skenderovici". U toku su i radovi na uredenju puta Trsce-Brkici, ovaj put u duzini od 900 m ce biti asfaltiran do 29. svibnja 2009. godine koji je odreden kao rok za zavrsetak radova.Radovi se finansiraju iz Fonda za povratak, a projekat implementira Opcina Kakanj.

Ljubiteljima izvorne glazbe preporucam  da nabave dvd radija posavine

USKORO CE TE MOCI POGLEDATI NA STRANICI VUKANOVICA MANJI ISJECAK SA DVD-a RADIJA POSAVINE
Photobucket

Prva pricest u Gracacu 3. svibnja----vise slika u vase slike

Photobucket

Antonio Tunjic sin Natase i Damira  roden 1.svibnja u 20i25 slikan u 20i27

CESTITKE NEVJESTI NATASI I BRATU DAMIRU NA RODENJU SINA ANTONIA
ANTONIU ZELIMO DOBRODOSLICU U NASU OBITELJ I NA OVAJ SVIJET
ANTONIO NEK TE PRATI ZDRAVLJE SRECA I BOZIJI BLAGOSLOV KROZ TVOJ ZIVOT
Photobucket

Rucni radovi Ande Stjepic-krase mnoge vjetrine diljem svijeta

RUCNE RADOVE NARODNE NOSNJE PLOSKE I DRUGE STAVARI MOZETE NABAVITI KOD ANDE STJEPIC SVE VELICINE MOZETE NARUCE PO VASOJ ZELJI VISE SLIKA POGLEDAJTE U GALERIJI SLIKA kontak: zorislav76@yahoo.de ili Tel:Anda Stjepic 023/773-486

Photobucket Photobucket

Nije ovo bracna podjela nego cudo prirode

U Semetisu je zabiljezen zanimljiv prirodni fenomen. Usljed pojave klizista tresnja se doslovno raspolovila. Medutim, oba dijela tresnje su ipak probeharala sa prvim proljetnim danima.
Photobucket

Cestitke nevjesti Natasi trud se isplatio diploma je napokon u tvom dzepu

Photobucket

Kad nema izvornog kola ima lickih i slavonskih plesova

 Photobucket
 

Dan škole i dan općine danas u Gracacu  obilježila  su djeca Kakanjskih hrvata ali na žalost ne u nošnjama svojih predaka.Pošto nema nikoga tko bi htio raditi sa našom djecom ona su prisiljena plesati ličke i slavonske plesove. Postoje samo dvije skupine lička i slavonska ali te grupe čine većinom  djeca čiji su roditelji  Kakanjci.O našoj izvornoj pjesmi i seljačkoj nošnji nigdje ni traga .Ako mislite da se naša djeca stide našeg kola varate se oni bi to rado igrali i kažu šta ćemo mi kad nema našeg moramo nešto plesat.Moj narode tako vam je to u Gračacu ono malo ljudi koji se bave tom politikom su na niskim pozicijama i njihov glas se ništa ne pita ili ga i nesmiju izustit .Jedino nam ostaje nada  da će jednog dana rad s mladim biti poso gdje će se moć maznut koja kuna u džep pa će se svi jagmit za tu poziciju.A do tada umjesto pjesme igraj mala ne stidi se pomrčina ne vidise do bećara svoga oka garavoga  pjevat će se i plesati ličke i slavonske poskočice .A ja sad ode odvrnit našu seljačku do kraja pa nek kažu čuj što grmi kod onog Vukanjca

Bozo Tunjic iz Vukanovica darovao pjesmu za Bracu Vidovic

Photobucket mali cd

Božo Tunjić iz Vukanovića već duži niz godina bavi se pjevanjem i pisanjem izvornih pjesama.Do sada u svojoj kolekciji ima preko osamsto (800) obradenih pjesama .Sve svoje pjesme do sad je darivao raznim izvornim grupama.Moram da se pohvalim da je to moj stric .Mene je isto  uveo u tajne pisanja dobrog teksta za izvornu pjesmu pa i ja imam stitinjak pjesama u svojoj kolekciji  koje on redovito nadgleda.Bozo ko pravi profesionalac bez milosti ono sto valja pohvali a one skart odma pocupa tako da se moram trudit da to bude savršeno.Božo svoju inspiraciju traži kucajući uz šargiju i čašicu domaće šljive.Rekao mi je da pije sva pića ali mu je najdraža domaća šljiva koju redovito donosi iz svojih Vukanovića u Rijeku gdje trenutno živi.Boži želimo dosta zdavlja  uspješnih tekstova i naravno beskonačno inspiracije od koje sve kreće.

Gracac ima zgradu ko u Las Vegasu

Čitam ljudi ovaj zadarski list i načudit se ne mogu.Kažu Gračac u dugovima do guše da da do guše pročitajte ovde http://www.zadarskilist.hr/clanci/01042009/najavljen-sastanak-s-predsjednicima-udruga   ako mi ne vjerujete.U zgradu uloženo  1000000  kuna .Dobro si pročito MILIJUN  kuna a i ja sam dobro napisao milijun kuna.A da vam je vidjet tu zgradu iz nutra i sa vana mislili bi da je dom umirovljenika.Ma šta i oni bi svojim prilozima od mirovine to bolje sredili.Prvo vas doceka ulaz sa dvjetri stepeničice na koje lako potučete i razbijete nos ko od šale.Nisam bas neki majstor za boju ali mi se čini da ti prozori nisu ofarbani pitaj Boga odkad.E jedino sto ja znam da u toj zgradi valja to je pod.Tu su pločice nema se šta reć fine šarene,a skliže se na njima ma jebo ti zetru u Sarajevu ona je „NULA „.A da vidite što dobro pucaju boce od te pločice.Kad svake prijestupne godine dodu pjevači pa kad je ko rokne od pod ode u Pi…  maternu i sto komadića.A WC nema šta najbolje ću vam dočarat kad kažem  de ti sačekaj tu dok ja pišam da ko ne ude.Nedaj bože da se dvojica podu mimoić zapeli bi ko jagoda u grlu.A da vam nepričam da svaka javna zgrada mora imat prilagoden ulaz za invalide.Ajde dobro to će mo im oprostit jer ja jedini vozim kolica po Gračacu pa ko me zašto joj joj.Ma bolje mi se nasmijat ko sto to sad i činim.Ma jebo budale oni će i dalje mislit da im neko vjeruje da nesto od stotisuća  vrijedi milijun.Možda vi koji ne živite u Gračacu mislite da je to neka zgradurina pa hajde ima ulaganja.Ma nije ba  čuj mene ba ko da sam iz sarajeva a ne iz Vukanovića hahaha.To vam je ona salica gdje su bile barabe sto sam vam postavio da poznate koga svog.Vidili ste ljudi nemaju gdje sjest kad dodu.Doduše ima sklepani par stolova i klupa od daske petice.U koje su zarokani ekseri desetka.Lako se može desit da zakuce kakve dobre hlače ili haljina i ode sve u Ku..ac.Ma baš nije bilo i onih kojima se zaperilo u guzicu samo ih stid reć.Ni sam neznam zašto sam ja ovo piso.A ja sjetio sam se potrošili su milijun i još se fale a ja ne mogu uć u to čudo od zgrade.Ma ima toga još što nevalja a milijunčeka spizdili ko sto kuna.Nesmijem se sa „političarima“ zajebavat mogli bi naredit da se sruši i ona rampa pred Crkvom pa neću moć ni tamo uć.Zato ću samo reć  joj joj milijonu sta se ljudi moglo usreći od tebe a ne samo njih par.Točka Amen ili Bog te veselio kako vam je draže.Kad li će mi banut  kakva plava kuverta.Ma sad će brzo izbori pa će Zoka zaokruzit „ko zna zna.“

Uskrs u Gracacu bez kola i sargije

Prvi  put od naseljavanja  kaknjskih hrvata  u Gračacu na Uskrs se nije igralo kolo i svirala šargija .Do sad je bilo neizbježno kolo uz šargiju nakon svete mise ali je to ove 2009 godine izostalo.Na svu sreću ima još onih kojima je stalo do poštivanja naših običaja i tradicije.Nekoliko žena iz naših Kakanjskih sela je zapjevalo ,iako nisu imali podršku muških članova kojii su ipak uz sve nesuglasice oko HKD-u Napredak morali naći barem malo kršćanskog duha i na ovaj sveti dan biti zajedno uz naš narod i zasvirat tim čudom od instrumenta ŠARGIJOM .Dali je to prvi znak da naša tradicija donesena iz Kaknja pomalo izumire?Nadajmo se da je ovo i prvi i zadnji Uskrs u Gračacu koji je protekao bez kola i šargije.A sad da vam kažem i onaj ljepši dio.Bio je ovo najposjećeniji Uskrs u Gračacu.Parking oko Crkve je bio pretijesan mogle su se vidjeti sve registracijske oznake europskih zemalja.Uskršnjeg tucanja  jaja je bilo na svakom koraku na sve strane su se razbijala jaja i čula se svima poznata „jesam ti ja reko da je njegovo jače“I na kraju jedna od najljepših vijesti  da je naša zupa u Gračacu  bogatija za dva člana a to su Lana Pave Jurića sa Teševa i Luka Zorana Tunjića sa Slapnice koji su Krsteni  pod svetom misom.(vise slika i videa u vase slike i video2)

Photobucket Photobucket Photobucket

Photobucket Photobucket

Sutra 5.4. je Cvjetnica

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje je blagdan, koji se slavi  u nedjelju prije Uskrsa. Cvjetnica je uvod u veliki  tjedan. Na taj nacin Crkva se spominje Isusovog  ulaska u jeruzalem.Obicaj je da se na Cvetnicu umiva u cvijecu,obicno su to jagorcevine,ljubicice i visibabe koje su ubrala djeca.Stariji su znali kazat umij se na cvjetnicu u cvijecu pa ces cijelu godinu mirisat.Oni malo stariji se sjecaju nasih popularnih blagoslivljanja jelovih  grancica,a rijetki su uspijevali nabavit tisovinu.A sad nama razasutim po svijetu ostaje samo sjecanje  na te lijepe jele i tise .Iako sad obavljamo te prelijepe obicaje u sadasnjim mjestima zivljenja gdje nam se pred crkvu donesu grancice svi bi mi rado sami otisli u nase sume da sebi uzlomimo grancice i naberemo cvijece .Na zalost to i dalje ostaje samo pusta zelja.

LOVA DO KROVA

Vlada federacije Bosne i Hercegovine odobrila je odstetni novac za prognane hrvate iz Kaknja.Na zalost iznos je simobolican od 85 Eura po osobi.Svi zainteresirani mogu kopirat ovaj odstetni zahtjev i poslatiga u ministarstvo BiH.Dovoljno je samo kliknuti na mjesto zahtjev 1A.i biti ce vam sve jasnije.Nemojte biti pohlepni pa da ovu informaciju zadrzite samo za sebe nego je podijelite s drugima HVALA ODSTETNI ZAHTJEV 1A.

U Kanadu bez vize

Postignut je sporazum izmedu Hrvatske i Kanade da se hrvatskim gradanima ukine viza za ulazak u Kanadu.Tako svi hrvatski gradani s putovnicom mogu bez vize posjetiti Kanadu.Ova odluka  najvise je obradovala turiste i poslovne  ljude iz Hrvatske koji su morali placati 75 kandskih dolara,pripremiti hrpu dokumenata i cekati sest tjedana bez jamstav da ce im biti odobrena viza.Naravno novac im nije vracen ukoliko ne dobiju vizu.

Zbog tunela SvRok  Gracac bez vode

Pojedini dijelovi Gracaca cesto ostaju bez vode zbog tunela Sv.Rok.Naime u tijeku su iskopavanja kanala kroz Gracac pa cesto dolazi do probijanja vodovodnih cijevi.Na srecu vise nije toliko hladno,pa otkopane cijevi koje tako stoje po nekoliko dana barem ne pucaju zbog velike hladnoce.Sto bi dodatno zagorcalo zivot stanovnicima Gracaca. Kopaju se kanali kako bi se u njih polozili kablovi za opskrbu elektricne energije druge cijevi tunela Sv Rok..Postojeci napon u tunelu je nedostatan za dvije cijevi pa se dovodi  pojacanje sa trafostanice iz Gracaca.

       Danas je prvi dan proljeca

Iako  Dalmacijom  vec odavno mirise behar proljece ove godine sluzbeno pocinje 20.03 u 12sati i 44 minute.Dok neke krajeve ukrasavaju izbeharale vocke,Likom jos prolijecu snijezne pahuljice.Planinske dijelove  ocekuju nove padaline snijega,tako da se u lickom dijelu proljece ne ocekuje prije polovice travnja.

Procitajte kako je pocelo Gospino ukazanje u Medugorju

KRATKA POVIJEST GOSPINIH UKAZANJA U MEĐUGORJU

 

 

U Međugorju (Čitluk, Bosna i Hercegovina) već dulje vremena šestero vjerodostojnih svjedoka pod prisegom uporno svjedoči da im se, počevši od 24.lipnja 1981. do danas, gotovo svakodnevno, ukazuje Blažena Djevica Marija. Ili, kako se ona ovdje u narodu od milja zove, Gospa.

 

Prvi dan

Spomenutog dana oko 18 sati djeca: Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović vidjeli su na predjelu zvanom Podbrdo (na brdu Crnica) divnu, mladu ženu s djetetom u naručju. Taj put im ona nije ništa rekla, nego je samo rukom davala znak da joj se približe. Ali oni, iznenađeni i prestrašeni, nisu joj ipak pristupili bliže, iako su odmah pomislili da je to Gospa.

 

Drugi dan

Drugog dana, 25. lipnja 1981. djeca su, po dogovoru, opet u isto vrijeme pošla prema mjestu gdje im se prethodnog dana ukazala Gospa, u nadi da će je opet vidjeti. I odjednom je bljesnulo svjetlo. Djeca su ugledala s njim i Gospu, ali bez djeteta u rukama. Bila je neopisivo lijepa, radosna i nasmijana. Rukama im je davala znak da joj se približe. Djeca su se ohrabrila i došla do nje. Odmah su pala na koljena i počela moliti Oče naš, Zdravo Mariju i Slava Ocu. I Gospa je s njima molila, osim "Zdravo Marijo". Poslije molitve počela je razgovarati s djecom. Ivanka ju je najprije upitala za svoju majku, koja je neka dva mjeseca prije toga umrla. A Mirjana je tražila od Gospe neki znak da se vidi da djeca ne lažu i da nisu luda, kako su poneki na njih potvarali.

Gospa je na kraju otpustila djecu riječima: "Zbogom, anđeli moji! "Prije toga, na pitanje djece hoće li im se opet sutra ukazati, odgovorila je potvrdno naklonom glave.

Sav taj prizor bio je, po svjedočanstvu djece, neopisiv. Toga dana, od djece koja su prethodnog dana vidjela Gospu, nisu bili na Brdu ukazanja Ivan Ivanković i Milka Pavlović. Umjesto njih došli su Marija Pavlović i Jakov Čolo. Otada se tim šestorma djece, po njihovu svjedočanstvu, Gospa redovito ukazuje. A Milka Pavlović i Ivan Ivanković, koji su bili prvog dana s ostalim vidiocima, više je nikad nisu vidjeli iako su se poslije priključivali ostalim vidiocima u želji opet je vidjeti.

 

Treći dan

Dana 26. lipnja 1981. djeca su jedva dočekala ono isto vrijeme, oko 18 sati, kad im se Gospa prije ukazivala. Pošla su opet prema istom mjestu, da se s njom sretnu. Bila su vrlo radosna, ali je ta radost bila malo pomiješana sa strahom zbog nesigurnosti što će sve od toga biti. Unatoč svemu tome, djeca su osjećala da ih neka nutarnja sila privlači Gospi.

Ubrzo je, dok su djeca još bila na putu, triput bljesnulo svjetlo. To je i njima i ostalima, koji su ih pratili, bio znak gdje je Gospa. Taj se put ukazala nešto naviše nego prijašnjih dana. U to je jedan čas Gospe nestalo. Ali, kad su djeca počela moliti, ona se ponovno pojavila. I tada je bila divna, vedra, vesela i nasmijana.

Još na polasku od kuće, na poticaj starijih žena, jedan je čovjek iz pratnje, koja se s djecom uputila na mjesto ukazanja, ponio sa sobom blagoslovljene vode, da bi djeca njome poškropila prikazu i tako se osigurala od sotone. Kad su bili s Gospom, Vicka je uzela te vode i njome je poškropila govoreći: "Ako si Gospa, ostani s nama; ako nisi, idi od nas! " Gospa se na to samo nasmiješila i ostala s djecom. Tada ju je Mirjana još upitala kako joj je ime, a ona je odgovorila: "Ja sam Blažena Djevica Marija."

Toga istog dana, na silasku djece s Podbrda, Gospa se još jednom ukazala, ali samo Mariji, i rekla: "Mir, mir, mir - i samo mir!"Iza nje je bio križ. Uz to je kroz plač dvaput ponovila: "Mir mora zavladati između čovjeka i Boga, a i između ljudi! " To mjesto nalazi se otprilike na polovici puta uspinjanja prema mjestu ukazanja.

 

Četvrti dan

Dana 27. lipnja 1981. Gospa se ukazala djeci triput. I tom su je prilikom štošta pitala, a ona je odgovarala. Za svećenike je rekla: "Neka svećenici čvrsto vjeruju i neka čuvaju vjeru naroda!" I opet su je Mirjana i Jakov molili da ostavi kakav znak, jer se počelo pronositi da su djeca lažljivci i drogeraši. Gospa im je na to odgovorila: "Vi se ništa ne bojte!"

Na pitanje, pred rastanak, hoće li opet doći, Gospa je naklonom glave rekla da hoće. Na silasku s Podbrda još se jednom ukazala i potom se rastala s djecom riječima: "Zbogom, anđeli moji! Pođite u miru! "

 

Peti dan

Dana 28. lipnja 1981. već izrana počeo se skupljati silan svijet sa svih strana. Do podne iskupilo se kojih petnaest tisuća ljudi. Toga istog dana župnik fra Jozo Zovko ispitivao je svu djecu o svemu što su vidjela u tih nekoliko prošlih dana.

U uobičajeno vrijeme Gospa se opet ukazala. Djeca su s njom molila, a potom su je pitala za neke stvari. Vicka ju je, na primjer, upitala: "Gospe moja, što želiš od nas?" i "Gospe moja, što ti želiš od naših svećenika?", a ona je odgovorila: "Neka se narod moli i čvrsto vjeruje!" A glede svećenika, odgovorila je neka čvrsto vjeruju i neka drugima u tome pomažu.

Toga je dana Gospa više puta dolazila i odlazila. Jednom prilikom upitala su je djeca zašto se ne bi ukazala u župnoj crkvi gdje je sav svijet može vidjeti. Ona je na to odvratila: "Blago onima koji ne vidješe, a vjeruju!"

Iako je dan bio sparan, a svijeta, koji je s različitim pitanjima navaljivao, mnogo, djeca su se osjećala kao u raju.

 

Šesti dan

Dana 29. lipnja 1981. djeca su bila odvedena u Mostar na liječnički pregled, i nakon ispitivanja proglašena zdravom. Glavna je liječnica tada izjavila: "Nisu luda djeca, nego je lud onaj koji ih je ovamo doveo."

Svijeta je toga dana na Brdu ukazanja bilo više nego ikada. A čim su djeca došla na uobičajeno mjesto i počela moliti, odmah im se Gospa ukazala. Tom prilikom ona je pozvala sav svijet na vjeru: "Neka narod čvrsto vjeruje i neka se ničega ne boji!"

Toga je istog dana i liječnica, koja je pratila djecu i promatrala ih za vrijeme ukazanja, zaželjela da se dotakne Gospe. I kad je, po uputi djece, svojom rukom dohvatila njezino rame, osjetila je kako kroz nju prolaze neki trnci. To je ona, koja je inače nevjernica, sama poslije priznala i nadodala: "Ima tu nešto čudno!"

Na taj isti dan Gospa je čudesno ozdravila jedno dijete, Danijela Šetku, koje su roditelji donijeli i molili da ga ozdravi. Ona je to obećala, ali pod uvjetom da se roditelji mole, poste i čvrsto vjeruju. Na to je dijete ozdravilo.

 

Sedmi dan

Dana 30. lipnja 1981. dvije su djevojke predložile djeci da ih izvedu autom nekamo u šetnju, a zapravo su ih htjele odvesti daleko od mjesta ukazanja i zadržati dok ne prođe vrijeme ukazanja. Međutim, iako su djeca bila daleko od Podbrda, ona su, u uobičajeno vrijeme ukazanja kao po nekom nutarnjem nagovoru, zatražila da iziđu iz auta. I čim su izišla i pomolila se, Gospa im je s brda ukazanja, udaljenog više kilometara, došla u susret i s njima je molila sedam Očenaša... Tako varka tih djevojaka nije uspjela. Brzo poslije toga policija je počela ometati dolazak i djeci i narodu na Podbrdo, na mjesto ukazanja. Djeci, a poslije ni svijetu, nije više bilo dopušteno onamo dolaziti. Ali Gospa im se i dalje ukazivala na skrovitim mjestima, u njihovim domovima i u polju. Djeca su se već ohrabrila, otvorenije razgovarala s Gospom i rado slušala njezine savjete, opomene i poruke. Tako je to trajalo sve do 15. siječnja 1982.

U međuvremenu župnik je počeo hodočasnike svraćati u crkvu da bi sudjelovali u moljenju krunice i slavljenju Euharistije. I djeca su dolazila i predmolila krunicu. I tu im se Gospa ukazivala nekoliko puta. I sam je župnik fra Jozo Zovko jednom, u vrijeme moljenja krunice, vidio Gospu i taj čas prekinuo molitvu i spontano nastavio s pjesmom "Lijepa si, lijepa, Djevo Marijo". Cijela je Crkva primijetila da se s njime nešto neobično događa. Poslije je i sam potvrdio da je tom prilikom zbilja vidio Gospu. I on, koji je sve dotle bio ne samo sumnjičav, nego i protiv glasova o ukazanjima, postao je njihov pobornik, što je naknadno posvjedočio i zatvorom.

Od 15. siječnja 1982. djeca vide Gospu u jednoj pokrajnjoj prostoriji župne crkve. To im je zbog novonastalih poteškoća i opasnosti omogućio župnik. A na to je prethodno djeci dala suglasnost i Gospa. Od mjeseca travnja 1985. na zahtjev dijecezanskog biskupa, djeca su napustila pokrajnju prostoriju crkve kao mjesto ukazanja i zamijenila je jednom sobicom u župnom domu.

Kroz cijelo to vrijeme, od početka ukazanja do danas, samo pet dana nitko od djece nije vidio Gospu.

Gospa se nije uvijek pokazivala na istom mjestu, ni skupini, ni pojedincima, niti su njezina ukazanja uvijek jednako trajala. Nekada je to bilo samo dvije minute, nekada i sat vremena. Isto tako, Gospa se nije uvijek ukazivala kad su to djeca htjela ili poželjela. Nekada se nije nikako ukazivala. Nekada su djeca molila i čekala, ali se Gospa nije ukazivala toga časa nego poslije, i to neočekivano i nenajavljeno. A nekad se ukazala jednima, a ne drugima. Ako nije unaprijed obećala da će se ukazati u određeno vrijeme, nitko nije mogao predvidjeti hoće li se i kad će se ukazati. Nije se ukazivala samo navedenim vidiocima, nego i drugim ljudima koji su bili najrazličitijih uzrasta, naobrazbe, dobi, rase i zanimanja. Sve to govori da ukazanja nisu u ljudskoj režiji, da ne ovise ni o vremenu, ni o mjestu, ni o želji, ni o molitvi vidjelaca i naroda, nego o volji one koja se ukazuje.

 

 

PORUKE

 

Po jednodušnom svjedočanstvu vidjelaca, Gospa je prigodom svog ukazanja donijela određene poruke, da ih oni prenesu ljudima. Iako je tih poruka bilo više, one se ipak mogu svesti na pet osnovnih, jer sve ostale pretpostavljaju, traže ili promiču tih pet.

 

OpĆe poruke

 

MIR

Već trećeg dana Gospa je iznijela kao prvu od svih poruka: "Mir, mir, mir - i samo mir!", i uz to dvaput ponovila: "Mir mora zavladati između čovjeka i Boga, a I između ljudi!" Iz okolnosti što je vidjelica Marija vidjela križ iza Gospe, kad je Gospa tu poruku izgovorila, jasno izlazi da taj mir dolazi samo od Boga koji je po Gospi u Kristu postao "naš mir" (Ef 2,14). Taj mir "svijet ne može dati" (Iv 14,27), i zato je Krist zapovjedio svojim apostolima da ga oni prenesu svijetu (usp. Mt 10,11 sl.) kako bi svi ljudi postali "sinovi mira" (Lk 10,6). Zato se i Gospa, kao " Kraljica apostola", u Međugorju izrijekom predstavila kao "Kraljica mira". Nitko drugi kao ona ne zna i ne može bolje i uspješnije uvjeriti današnji svijet, koji je suočen s prijetnjama uništenja, kako je mir njegovo najveće i najpotrebnije dobro.

 

VJERA

Druga je Gospina poruka vjera. Gospa je iznosi već četvrtog, petog i šestog dana ukazanja, a i inače je ponavlja često, što je i razumljivo. Bez vjere, naime, nije moguće doći do mira. K tome, vjera je po sebi odgovor na Božju riječ u kojoj se Bog ne samo objavljuje, nego i dariva ljudima. U vjeri čovjek prima Božju riječ koja je u Kristu postala "naš mir" (Ef 2,14). Primajući je, čovjek postaje novi čovjek s novim, Kristovim životom u sebi i dionik Božje naravi (usp. 1 Pt 1,4; Ef 2,18). Time se čovjeku osigurava mir i s Bogom i s ljudima.

Nitko opet kao Gospa ne poznaje vrijednost vjere i njezinu potrebu današnjem čovjeku. Zato je ističe u svakoj prigodi vidiocima i zadužuje ih da je prenose drugima. Ona je pretpostavlja svemu što ljudi traže i postavlja je kao prvi uvjet ispunjenja svih molba, želja i zahtijeva, odnosile se one na zdravlje ili na bilo koje druge ljudske potrebe.

 

OBRAĆENJE

Obraćenje je također česta Gospina poruka, jer pretpostavlja slabu ili nikakvu vjeru u ljudi današnjeg vremena. A bez nje nije moguće steći mir. Pravo je obraćenje "očistiti srce" (Jer 4,14), jer pokvareno srce stvara i podržava loše odnose i društvene sustave, nepravedne zakone i ropske ustrojbe. Bez korjenite promjene u srcu i njegova obraćenja, nema mira. Zato Gospa stalno zahtijeva čestu ispovijed. Zahtjev je upućen svim ljudima bez razlike, jer "nema pravedna ni jednoga... Svi su zastranili, podjednako se pokvarili" (Rim 3,11-12).

 

MOLITVA

Gospa, počevši od petog dana ukazanja, gotovo svakodnevno preporučuje i molitvu. Ona zahtijeva od svih ljudi da neprekidno mole, baš kako je to i Krist tražio (usp. Mk 9,29; Mt 8,38; Lk 11,5 -13...). Molitva naime ili potiče ili jača čovjeku vjeru bez koje nema uredna odnosa ni s Bogom ni s drugim ljudima. Osim toga, molitvom čovjek očituje svoju životnu povezanost s Bogom: priznaje ga, zahvaljuje mu na primljenim darovima i s pouzdanjem od njeg očekuje i ostalo što mu je potrebno, posebno spasenje. Molitva učvršćuje taj stav u čovjeku, te mu pomaže da ima uredne odnose s Bogom, bez kojih nije moguće održavati i promicati mir ni s njim ni s ljudima.

Opravdanost je molitve posebno očita iz toga što je Riječ Božja upućena čovjeku i iz potrebe da čovjek na nju odgovori riječju. Odgovor je govorna vjera ili molitva kojom vjera samu sebe ujedno potiče, obnavlja, jača i podržava. Osim toga, molitvom čovjek uvjerljivo navješćuje Boga i Evanđelje, te užiže vjeru u drugim ljudima.

 

POST

Već od 6. dana ukazanja Gospa često preporučuje post jer on stoji u službi vjere. Naime čovjek provjerava, potvrđuje i osigurava svoju vlast nad sobom. Samo čovjek koji sobom vlada može biti slobodan i sposoban sebe predati Bogu i bližnjemu, kako to traži vjera. Post jamči čovjeku da je njegovo predanje u vjeri iskreno i sigurno. On mu pomaže da se oslobodi od svakog ropstva, ponajprije od grijeha. Tko god nije svoj, on je rob. Zatim, post pomaže čovjeku u obuzdavanju težnje za pretjeranim užicima koji lako dovode do bezobzirnog trošenja vremenitih dobara koja su inače drugima potrebna za goli opstanak.

Postom se stječu dobra kojima se može oživotvoriti ljubav prema siromašnima i bijednima i tako barem donekle ublažiti razlike između njih i bogatih. On liječi nedostatak kod jednih suviškom kod drugih nedostatkom. Tim se na svoj način uspostavlja oblik mira koji je danas posebno ugrožen golemim razlikama bogatih i siromašnih (Sjever i Jug).

Prema tome, iz Gospinih poruka jasno izlazi da je mir najveće dobro, a da su vjera, obraćenje, molitva i post jedini uvjeti kako se on može ostvariti.

 

Posebne poruke

 

Uz pet, rekli bismo, glavnih poruka koje je Gospa odmah na početku dala cijelom svijetu, ona je počela od 1. ožujka 1984. svakog četvrtka, uglavnom preko Marije Pavlović, davati još posebne poruke za međugorsku župu i hodočasnike koji dolaze u Međugorje. Gospa je, naime, osim šestero vidjelaca odabrala cijelu župu i hodočasnike za svoje svjedoke i suradnike. To je očitovano u prvoj poruci koju im je uputila rekavši: "Ja sam ovu župu na poseban način odabrala i želim je voditi." To je isto još jednom poslije potvrdila: "Na poseban način sam izabrala ovu župu koja mi je milija nego ostale, gdje sam rado boravila kad me je Svevišnji slao." (21. ožujka 1985.). Gospa je navela i razlog toga izbora: "Obraćajte se vi u župi, to je moja druga želja. Tako će se moći obraćati svi koji budu ovamo dolazili." (8. ožujka 1984.) "Molim vas, napose članove ove župe, da proživljavate moje poruke" (16. kolovoza 1984.) Najprije treba da sami župljani i hodočasnici postanu svjedoci njezina ukazanja i njezinih poruka, kako bi se onda zajedno s vidiocima njoj pridružili u ostvarivanju njezina plana obraćenja svijeta i njegova pomirenja s Bogom.

Gospa dobro poznaje narav i slabost župljana i hodočasnika s kojima želi surađivati na spasenju svijeta i svjesna je da je za to potrebna nadnaravna snaga. Zato ih upućuje i vodi na izvore te snage. To je na prvom mjestu molitva. Nju gotovo u svakoj svojoj napomeni žarko preporučuje. Od molitava posebno ističe svetu misu (7. ožujka 1985; 16. svibnja1985), neprekidnu pobožnost Presvetom oltarskom sakramentu (15. ožujka1984), Duhu Svetome (2. lipnja 1984; 9. lipnja 1984; 11. travnja 1985; 9. svibnja 1985; 16. svibnja 1985; 23. svibnja 1985...) i čitanje Svetog pisma (8. listopada 1984; 14. veljače 1985).

Tim posebnim porukama međugorskoj župi i hodočasnicima Gospa želi prve poruke, koje je u početku dala cijelome svijetu, produbiti i učiniti shvatljivima i prihvatljivima drugim ljudima.

Od 25. siječnja 1987. Gospa daje svoje poruke svakog 25. u mjesecu preko vidjelice Marije Pavlović. To traje još i danas.

 

dr. fra Ljudevit Rupčić

Profesor teologije. Prevoditelj Svetog pisma na hrvatski jezik. Živi u Međugorju.

  preuzot : www.medugorje.hr

Zavjetni post Svetom Anti

Postovani stovatelji Svetog Ante napominjem vam da 17.03.  zapocinje prvi od trinaest utoraka posta u cast Svetom Anti.Svetom Anti se posti utorkom,tako da se zapocinje trinaest utoraka prije blagdana Sv.Ante.  koji je svake godine u isto vrijeme tj 13.06.Najblize hodocasno mjestu Kaknju su Vukanovici gdje se odrzavaju Mise i procesija u cast Svetog Ante

Sretan vam 8. mart

 Image hosted by servimg.com 

 

Osvanuo8 mart svim zenama radostan.

 Ruzama se toga dana cijelim srcem

znam raduju.Ljudi im uz poljubac i rujno 

vino cestitaju.Ove ruze  svim zenam 

dijelim i od srca vam sretan 8. mart zelim

     Ukidaju se koride

U Bosni i Hercegovini uskoro  na snagu stupa zakon o zastiti zivotinja.Tako da ce mucenje i ubijanje zivotinja biti kaznjivo djelo.Kazne ce se kretati  od 30 KM do 200 tisuca KM.Mnogi se pitaju sta ce biti s popularnim koridama ?Sve udruge za zastitu zivotinja protive se takvom nacinu zabave i jedva  cekaju da zakon stupi na snagu.Dok s druge strane organizatori korida negoduju i protive se takvoj odluci,pravdajuci to kao staru bosansku tradiciju .Vlasnici bikova i organizatori korida a i svi ljubitelji  korida  u svim anketama traze da se taj zakon izuzme za koride.O ovoj temi mozete svoje misljenje dati na forumu  Vukanovici.

Postavljen je novi forum

Postovani posjetitelji od danas 05.03 na raspolaganju vam je novi forum.Ukljucite se u rasprave,dodajite nove teme ili saljite prijedloge.Stranica Vukanovici vam zeli dobru zabavu

Hvala vam na dolasku u Vukanovice

Postovani posjetitelji  Vukanovica.Posto je ova stranica u pocetnoj fazi  i za nju se nezna ,nas  chat  posjecujete  ali nikako da se skupi vise ljudi,pa vas molim za malo strpljenja.Zasad imamo vrlo dobar posjet Vukanovicima i nadam se da ce nas svakim danom biti sve vise i vise.Zato vas molim  da za ovu stranicu kazete vasim prijateljima.Moj je prijedlog da jednog dana kad vise vukanjaca i ostalih nasih dragih posjetitelja , bude znalo za ovu stranicu zakazemo  tocno vrijeme i dan kada cemo se skupit i malo prochatat.Hvala vam svima koji dolazite u Vukanovice uclanjujete se i ostavljate vase pozdrave.

Korizma vrijeme posta i molitve

Danas  25.veljace  je Pepelnica ili Cista srijeda kojom u Katolickoj Crkvi zapocinje cetrdesetdnevno vrijeme poznatije kao korizma vrijeme posta i obracenja.Na pepelnicu svecenik  vjernike posipa pepelom u znak kriza govoreci sjeti se covjece da si prah i da ces se u prah povratiti.Od danas pa do Uskrsa  mnogi od nas su sebi zadali pokoru ,kako ce se odreci najdrazih stvari.

Mackare DVD

Postavljen je video od mackara  mozete ga pogledat u rubrici video

Mackare u Gracacu

Evo i ove godine u Gracacu su nas razveselile mackare.Bilo je tu pjesme,svirke i kola tokom cijelog  dana dok su obilazili Gracac.Mackare su me uvjeravale kako im je svake godine sve bolje i bolje, jer sve vise ljudi se rado sjeti nasih obicaja i svojih sela .Kako su nekad kod svojih  kuca docekivali mackare  castili ih suvim mesom i domacom sljivom pa to cine i u Gracacu.Mackare su pripremile veceru i zabavu kod Ante poznatijeg kao Tonco na koju su bili svi pozvani i dobrodosli .Ovdje cu postaviti par slika a uskoro ce biti i video koji cete moc pogledat u rubrici VIDEO

 

Ova  slika  je meni posebno draga zato sto je gospoda Jelaska sa svojom bebom izazivala najvise smijeha.Sad se svi pitate a zasto?Pa svako koje pitao Jelasku kako se beba zove ona je govorila da se zove MLATIMUDAN.Tako da je obecala da ce MLATIMUDAN i sljedece godine u mackare

 

   Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

 

 

 

 

 

 

Zoka

Novi video

1897 views -
1706 views -
1363 views -
1586 views -